Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Római erőd képes leírás - Keszthelyi turizmus.tlap.hu
részletek »

Római erőd - Keszthelyi turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: keszthely-turizmus.tlap.hu » Római erőd
Keresés
Találatok száma - 5 db
Keszthely - Fenékpuszta

Keszthely - Fenékpuszta

A fenékpusztai erőd falai és kerek tornyai egy 15 hektár nagyságú területet ölelnek körül. Eddig három kapuját sikerült feltárni: az északit, a délit és a nyugatit. A negyedik a keleti fal mentén helyezkedhetett el. A kapukat összekötő utak tengelye mentén az erőd belső épületei álltak: a Horreum/gabonatároló, Principia/parancsnoki épület, Praetorium/parancsnoki lakóépület, reprezentációs épületek, egyszerű gazdasági és lakóépületek, valamint fürdőépületek. A két főút kereszteződésénél egy tetrapylon/diadalív maradványai is előkerültek.

Keszthely-Fenékpuszta - Az évezredek tükrében

Keszthely-Fenékpuszta - Az évezredek tükrében

Az erőd területén 125 éve kezdődött régészeti feltárások eredményeinek bemutatásán túl a kiállítás elénk tárja a lelőhelyenelőkerült archeobotanikai maradványokat, melyek segítségével a vaskori és római kori növénytermesztés is rekonstruálható, továbbá a területen folyt geológiai kutatásokat, melyek a Balaton vízszintjének változására és annak környezetre gyakorolt hatására világítanak rá. A fenékpusztai erőd környezetében előkerült több mint 1000 temetkezés antropológiai vizsgálatának bemutatása az elhunytak nem- és kormeghatározásán túl a táplálkozás, valamint a halott eredetének kérdését is górcső alá veszi. Az antropológiai kutatások alapján a kiállításon több arcrekonstrukció is bemutatásra kerül.

Római kori épületek maradványai

Római kori épületek maradványai

Keszthely központjától délre, a 76. számú főközlekedési út nyugati oldalán találhatók az ókorban Valcum nevet viselő Keszthely-Fenékpusztai erőd déli kapujának, valamint az erőd nyugati fala közelében felépült raktárépületének és ókeresztény bazilikájának bemutatott maradványai. Egy 2-4. században létező, igényesen felépített kőépületekkel rendelkező település helyén a 4. század második felében épült fel a balatoni átkelőhely és a rajta átvezető út védelmére egy 292 x 269 m alapterületű, 2 m vastag erődfallal, 44 kör alakú toronnyal, valamint északi és déli kaputoronnyal rendelkező ún. belső erőd, amely a határon állomásozó katonaság, szükség esetén pedig a mozgó hadsereg alakulatainak ellátására és elszállásolására kialakított támaszpontok egyike volt Pannoniában.

Valcum - Fenékpuszta

Valcum - Fenékpuszta

A IV. században épült római erődítményből ma a kapu, a háromhajós bazilika és az állami raktár maradványainak felfalazott építményei látszanak. A római korban a provinciát átszelő, az adriai Aquileiaból Aquincumba (Óbuda) és a Sopianae (Pécs) irányából Savaria (Szombathely) felé haladó utak a fenékpusztai átkelőnél keresztezték egymást. A IV. században épült fel a fenékpusztai erőd.

Zala megye 7 csodája

Zala megye 7 csodája

Lezárult az a szavazás, amelyből kiderül majd, olvasóink szerint melyek Zala megye természeti és építészeti csodái. Közel 35 ezer voks érkezett. A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület, a Kanizsa TV és a Zalai Hírlap október 1-jén kezdeményezte a csodakeresést, megyénk természeti és építészeti értékeinek feltérképezését. Ennek érdekében indítottuk el a 7csoda.zalaihirlap.hu internetes oldalt, ahova rövid idő alatt mintegy 300 javaslat érkezett. Zala megye 7 ember alkotta csodája 1 Becsehely-Pola műemlék templom 2 Az egervári várkastély 3 Festetics kastély, Keszthely 4 Szent Anna körtemplom , Kallósd 5 Göcseji Falumúzeum, Zalaegerszeg 6 Nemesnépi fazsindelyes, szoknyás harangláb 7 A zalaszántói sztúpa Zala megye 7 természeti csodája 1 Bödei energia domb 2 Keszthelyi öböl 3 Cserszegtomaji kútbarlang 4 Hévízi gyógytó 5 Kovácsi-hegy bazaltfolyosója 6 Kis-Balaton 7 Zalaegerszegi Azáleás-völgy

Tuti menü