Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Múzeumok - keszthelyi turizmus képes leírás - Keszthelyi turizmus.tlap.hu
részletek »

Múzeumok - keszthelyi turizmus - Keszthelyi turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: keszthely-turizmus.tlap.hu » Múzeumok - keszthelyi turizmus
Keresés
Találatok száma - 20 db
Aranyhíd - Fejezetek a Balaton történetéből

Aranyhíd - Fejezetek a Balaton történetéből

A Balaton mindenkinek mást és mást jelent: egy felejthetetlen nyaralást, a bor zamatát, a csodálatos tájat, nagy kirándulásokat, hegyek ormán trónoló várakat, sportélményeket... A kiállítás is ezt a sokféleséget ragadja meg és tárja a látogató elé, csomópontokba szervezve, fejezetek formájában. Nem akarunk mindent elmondani a Balatonról (ezt sugallja a kiállítás alcíme is), de szeretnénk bemutatni azokat a főbb jellemzőket, amik által a tó és annak története megismerhető.

Babamúzeum

Babamúzeum

Múzeum létrehozására leginkább az ösztökélt minket, hogy a magyar embert becsalogatva megismertessük saját népének - a világon egyedülállóan szép - népművészetével, míg a külföldi esetében hiteles tájékoztatást igyekszünk adni arról az országról, ahová érkezett. Ennek nagy szükségét érezzük, mert a hozzánk érkező nyugati nem arra kíváncsi, hogy mennyire tudjuk utánozni őket, hanem arra, hogy milyen ez az ország és (hogy) kik lakják.

Balatoni Múzeum

Balatoni Múzeum

Múzeumunk a Balaton és élővilága kialakulását, fejlődését, valamint az itt élő emberek szokásait, kultúráját, tárgyi emlékeit mutatja be új állandó kiállításában. Emellett évről évre változatos időszaki tárlatokat tekinthetnek meg a látogatók. Aranyhíd című új állandó kiállításunk tizenegy termen keresztül kíséri végig a tó és környékének történetét: kialakulását, geológiáját; a Balaton és ember kapcsolatát a tó környékének benépesedése és a vízszabályozás tükrében; a tó élővilágát; a Balaton környékének őskori, római kori, és középkori várait, erődjeit, valamint a balatoni halászatot. Jelenleg az első 7 terem látogatható a nagyközönség számára, a többi terem a jövő év során kerül átadásra. A kiállításon belül található 'virtuális tudáspont' számítógépek segítségével segít elmélyíteni a látogatók ismereteit a tó történetéről. További állandó kiállításaink: Halápy János festőművész emlékszobája; balatoni halak akváriuma. Emellett változatos időszaki kiállítások láthatók múzeumunkban, melyek felölelik a képző- és iparművészetet, történelmet és helytörténetet, régészetet és a néprajzot.

Cadillac Múzeum

Cadillac Múzeum

A Cadillac első autójának életre hívásától kezdve mindig a pompa, a fényűzés jelképe volt, törekedett az átlagon felüli szolgáltatások, a gyönyörű külső és belső formák megalkotására, hogy minden igényt kielégítő autóik tulajdonosai élvezzék a vezetés luxus élményét. Épp ezért választották Amerika gazdag és befolyásos emberei, hogy a presztízsmárka tovább növelje image-üket. Ilyen autóval járt több híresség is, többek között Elvis, a Rock and Roll királya, aki rajongásig szerette a Cadillacet, és élete során sok százezer dollárért vásárolt belőlük; a híres -hírhedt gengszter, Al Capone, aki képes volt rendőrautónak álcázni őket, hogy szabadon közlekedhessen, és akinek páncélozott autójával a Pearl Harbort ért japán támadás után Roosevelt elnököt szállították a kongresszusba. John F. Kennedy kedvenc Fleetwoodjával parádézott, és a gyilkos dallasi merénylet után is egy Cadillac halottaskocsin szállították el holttestét a repülőtérre. És ott van a sajátos humorú Woody Alen, aki csak arra emlékezett az esküvőjéből, hogy Cadillacben ültek.....

Csiga-Parlament

Csiga-Parlament

Magyarország nemzeti azonosságtudatának és büszkeségének egyik szimbóluma. A neogótikus épületet a Millennium évében - 1896 - avatják fel. Tervezője: Steindl Imre. A külső homlokzaton a magyar uralkodók, az erdélyi fejedelmek és híres hadvezérek szobrait helyezték el (88 db). Az ablakok fölött híres családok címereit találjuk. Elkészültekor a világ egyik legnagyobb épülete volt. 1000 ember 17 éven át építette 40 millió nagyméretű tégla és 55.000 faragott kő került beépítésre. Az első hazai távfűtés itt készült el (200 m-re van a kazánház). A légcserét a csillárokba épített szívóberendezések biztosítják. A tervező az átadás előtt néhány héttel meghalt, betegsége alatt hordágyon vitette magát a készülő épületben. Az aranyozáshoz 40 kg 22 karátos aranyat használtak fel. Csúcsán 40 évig 3 m átlójú 3 q súlyú vörös csillag volt látható.

Csiga-Parlament látogatás Keszthelyen

Csiga-Parlament látogatás Keszthelyen

A Csiga-Parlament egy óriásmakett, mely a Magyar Országházat formázza. A világon egyedülálló módon tengeri csigákból készült, közel 4.5 millió darab 28 millió éves pannon-tengeri csigából. Remek kiránduló program csoportoknak és családoknak egyaránt.

Egzotikus hüllő és rovarkiállítás

Egzotikus hüllő és rovarkiállítás

A keszthelyi Festetics kastély a dél balatoni tájegység kiemelkedő kulturális jelentőségű épülete. A kastélypark bejárata mellett (Kastély u. 10.), itt kapott helyet kiállításunk. Öt világrész Lepke és Rovarkiállítása, valamint egzotikus Hüllőkiállítás varázsolja el az oda látogatókat. A lepke kiállításon gyönyörködhetünk a világ minden csücskébol összegyűjtött káprázatos lepkékben és egyéb rovarokban. A rovarfajok számát egyes tudósok 3 millióra becsülik, mások szerint akár 30 millió is lehet... ennek tudható be, hogy ezek az állatok egyedülálló formagazdagsággal és színezettel rendelkeznek. Ebből próbálunk ízelítőt adni e preparátumokból és élő állatokból álló gyűjteménnyel, amely igazi különlegességeket is tartalmaz.

Georgikon Majormúzeum

Georgikon Majormúzeum

A Georgikon Főiskola egykori tangazdasági majorjának két nagy udvar köré csoportosuló épületei adnak otthont a majorsági gazdálkodást, a cselédéletet és a Georgikon történetét bemutató kiállításoknak. Az 1817-1825 között épített, többszintes magtár a maga korában a legkorszerűbb elvek alapján készült. Pincéjében a hagyományos szőlészeti, borászati eszközökkel, a híres balatoni szőlők történetével ismerkedhet meg a látogató. A földszinten és az emeleten látható kiállítás a Georgikon 1797-1848, és a Gazdasági Tanintézet, illetve akadémia 1865-1945 közötti történetét mutatja be. A Majorok népe című tárlat a majorsági gazdálkodás és a cselédség nehéz sorsú életét eleveníti meg. A padlástérben az épület eredeti funkciójához igazodóan A gabonafélék tisztítása és raktározása a XIX. században címmel rendeztek kiállítást.

Júlia Keszthelyen

Júlia Keszthelyen

Szendrey Júlia, Petőfi múzsája Keszthelyen látta meg a napvilágot, két és fél éve látogatható ismét a szülőháza. Az emlékhely a 71-es főút és a Keszthelyre vezető Fenéki út között található, ahová Dr. Lukács Gábor, a Pannon Egyetem Georgikon Karának adjunktusa vezet el engem.

Hirdetés
Marcipán Múzeum

Marcipán Múzeum

Marcipán Múzeum és Cukrászda Keszthelyen, a Festetics Kastély közvetlen közelében, a Kastély tornyával szemben lévő mellékutcában található.A szép épület első felét a családias hangulatu cukrászda foglaja el, ahol saját készítésű könnyű, tejszínes tortákat, házias süteményeket kínálunk vendégeinknek, de lehet itt kapni kávé-és fagylaltspecialitásokat, marcipán desszerteket,és figurákat, széles választékban.A cukrászda mögött van a Marcipán Múzeum, amely egy állandó cukrászati kiállítás, ahol 50 m2-en 20 vitrinben mintegy 100 marcipánból készített díszmunka található, amelyek itt készültek, főként a cégtulajdonos, Simonfai Jenő, és felesége, Ágnes művei.

Megnyílt a keszthelyi Cadillac Múzeum

Megnyílt a keszthelyi Cadillac Múzeum

A Cadillac Múzeum fő tevékenysége A Cadillac évszázada című kiállítás szervezése és üzemeltetése. A tematikus gyűjtemény bemutatja az első Cadillac piacra dobásától ( 1902 október) évtizedekre lebontva a múlt század végéig alkotott típusokat. A kiállított autók egy kis része a múzeum tulajdona, a többi lelkes amatőr gyűjtő magánembereké. A műszaki jellegű múzeum igazi hiánypótló lehet, a Helikon Kastélymúzeumban látható főúri életmódot bemutató, a Balaton Múzeum és a Georgikon Majormúzeum állandó kiállításai mellett. A létesítmény a kulturális igények kielégítése mellett folyamatosan törekszik a magyar -amerikai kapcsolatok erősítésére, az alkatrészimport, szaktanácsadás fejlesztésére.

Megnyílt a Nosztalgia Múzeum, Látványtár és Giccsmúzeum

Megnyílt a Nosztalgia Múzeum, Látványtár és Giccsmúzeum

Keszthely - Megnyílt a Nosztalgia Múzeum, Látványtár és Giccsmúzeum Keszthelyen a Sétáló utcában. Harminc év gyűjteménye várja a látogatókat. Mint a mesében. Egyszer volt, hol nem volt... mondhatnánk a Török Tibor 8. múzeumát megtöltő gyűjteményre. A szenvedélyes keszthelyi gyűjtő tárgyakból épített fel egy olyan világot, amit csak poros pincék, fészerek vagy déd és nagyszülői elbeszéléseinek tartalmából ismerhetünk. Egykori használati tárgyak, a megjelenő újdonságok és az idő visszapörgetett kereke fogadja a belépőt a múzeumba.

Modellvasút kiállítás Keszthelyen

Modellvasút kiállítás Keszthelyen

A keszthelyi új múzeum épületének az emeletén kapott helyet a Modellvasút Kiállítás, amely még folyamatos fejlesztés alatt áll. A kiállító terület 500 m2. Látható a Semmeringi vasút, amely Ausztria egyik világörökségi színhelye, megtalálhatjuk a Balaton környéki településeket, magyar és német vasútvonalakat mesés eredeti környezetbe illesztve.

Panoptikum

Panoptikum

Magyarország legnagyobb Panoptikumában közel negyven magyar király, fejedelem, hadvezér, költő és író megtévesztésig hű viaszszobra látható, melyek korhű öltözékben és környezetben varázsolják a múltat elénk. Atillától Horthy Miklósig, 1500 évet felölelve teszik a látogatót időutazóvá. Külön pódiumra kerültek az erdélyi fejedelmek az 1848-as és a Rákóczi szabadságharc nagyjai, de látható Koppánytól kezdve Szisziig arra érdemes eleink. A helyszín egy összetett pincerendszer, mely a keszthelyi Sétálóutca alá nyúlik. Épületszerkezete múlt századi, ami megfelelő keretet ad a látnivalóknak. Ismereteink bővítésére, eszmei hovatartozásunk erősítésére jött létre eme intézmény. Iskolai kirándulások célpontja lett a Panoptikum, mely a tanárok és diákok elismerését vívta ki; azért is, mert a szórakoztatás mellett hasznos tananyag-kiegészítő.

Rádió és Televízió Múzeum

Rádió és Televízió Múzeum

A Kossuth és Georgikon utcák sarkán található, az 1820-as években épült egykori késő barokk stílusú, fa gerendás magtárépületben Nádler József helyi vállalkozó 2006-ben alapította meg a Rádió és Televízió Múzeumot, így július közepétől közkinccsé lett a 600 darabos gy∓circ;jteményének több mint fele. A rádió és tv m∓circ;szerész, elektotechnikus Nádler József több mint négy évtizede gy∓circ;jti a régi készülékeket és azokhoz kapcsolódó dokumentumokat. A helyi önkormányzat ötven évre használatba adta a három részből álló, 210 m2-es ingatlant, ahol elhelyezhetővé vált mintegy 600 darab, hetven százalékában még ma is m∓circ;ködőképes m∓circ;szaki relikvia. A földszinten félszáz a hőskorból származó Orion, Videoton márkájú készülék került a polcokra. A magtár padlásrészén pedig a rádiók, magnók, lemezjátszók idézik a régi korokat. Az ipartörténeti érdekességeket kínáló kiállítás az 1920-as évek végétől mutatja be a szebbnél szebb remekm∓circ;veket, gramofonokat, a tetszetős formájú polírozott dobozba épített mesterremekeket. A látogatókat a harmincas-negyvenes évtizedbe repítik a korabeli hanganyagok és zenék is.

Reneszánsz Erotikus Panoptikum

Reneszánsz Erotikus Panoptikum

A kiállítás 3 év alatt készült el,a Képzőművészeti Egyetem szobrászművész jelöltjei készítették, a nem kis kihívást jelentő két tucatnyi szilikonfigurát. A korábbról ismert viaszfigurákkal szemben (Madame Tussaud panoptikuma), a szilikonból készültek élethűbbek,tökéletes bőrhatásúak, a megtévesztésig valós élőlények illúzióját keltik.A modelleket gipsz ágyba fektették,majd annak megkötésekor két felé vágták.Ebbe, az így keletkezett üregbe öntötték a szilikont mely megkötése után tükörképe lett élő gazdájának.A mintául szolgáló hölgyek és urak,szintén az egyetem hallgatói közül kerültek ki. A világon egyedülálló kiállítás az amszterdami és prágaival szemben, újszerűségével,merész naturalizmusával- a látogatók szerint- igazi kuriózum; eddig nem látott erotikus csemege. Belépés csak 16 éven felülieknek, prűdek és nyárspolgárok reményeink szerint fiatal korúnak minősítve magukat, távol maradnak tőlünk.

Szendrey Júlia emlékszoba

Szendrey Júlia emlékszoba

A Pannon Egyetem Georgikon Karának kezelésében álló területen található Szendrey Júlia szülőháza. Szendrey Júlia kiváló írónő, költő volt, neve mégis Petőfi Sándor múzsájaként, a világirodalom talán legszebb szerelmes verseinek ihletőjeként maradt fent. Az emlékhely a 71-es főút és a Keszthelyre vezető Fenéki út között található, a Szendrey-telepen. A kiállítás kurátora dr. Ratzky Rita, a Petőfi Irodalmi Múzeum főtanácsosa volt. Az ünnepélyes megnyitóra 2009. március 13-án került sor. A tudományos ülést követően dr. Wernitzer Julianna a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóhelyettese, dr. Dublecz Károly dékán és Ruzsics Ferenc Keszthely város polgármestere emlékfát ültetett az emlékszoba 'újjászületésének' emlékére. A hivatalos megnyitóbeszédet dr. Wernitzer Julianna tartotta. 2009. májusában került a a szülőház kertjébe a korábbi Szendrey Júlia Általános Iskola előtt álló Júlia-szobor, amely a Georgikon Kar jóvoltából felújításra került. 2010 és 2011. folyamán az emlékszoba bekapcsolódott a 'Múzeumok éjszakája' és a 'Kulturális Örökség Napjai' rendezvénysorozatokba is. A kiállítás létrejöttét a Pannon Egyetem Georgikon Kar mellett Keszthely Város, a Georgikon Alapítvány és a Nők a Balatonért Egyesület is támogatta.

Tuti menü