Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Keszthely város és látnivalói képes leírás - Keszthelyi turizmus.tlap.hu
részletek »

Keszthely város és látnivalói - Keszthelyi turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: keszthely-turizmus.tlap.hu » Keszthely város és látnivalói
Keresés
Találatok száma - 12 db
A város rövid története

A város rövid története

Az emberi történelem során végig lakott volt. Első okleveles említése 1247-ből maradt fenn, amikor egy oklevélben Szent Márton tiszteletére szentelt templomról esett szó. Ez a templom valahol a mai kastély parkjában állhatott. 1235 körül Lackfi István kapja birtokul Keszthelyt, aki nagy építkezésbe kezd: ő építteti a mai főtéren álló gótikus templomot, s a ferences kolostort. Keszthely a XV. században mintegy ezer lakójával a környék legnagyobb mezővárosa.

Általános információk Keszthelyről

Általános információk Keszthelyről

Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik, délen sík, északra kissé dombos területen. A környéken található Zalai-dombság és Keszthelyi-hegység dombjai, hegyei ölelik körbe a várost. Éghajlata az Adriai-tenger és a Balaton közelsége miatt kiegyensúlyozottabb, a nyár kevésbé forró, a tél kevésbé fagyos.

Helikon park

Helikon park

Keszthely legnagyobb zöldterülete a XX. század elejétől fokozatosan kialakított Helikon park, melynek közepén áll az 1921-ben emelt, oszlopokon álló, kupolás épület, a Helikon-ünnepségek emlékműve. Festetics György gróf uradalmi székhelyén, Keszthelyen tartott - német mintát követő - irodalmi ünnepséget.1817. és 1819. között évenként két ünnepet tartottak, az egyiket február 12-én, I. Ferenc király születésnapján, a másikat május 21-én, a georgikoni vizsgák táján. Az ünnepségekre az öreg gróf meghívta a dunántúli földbirtokosokat, írókat és tudósokat. Az ünnep előestéjén a gimnáziumban színielőadás volt, a várost kivilágították. Másnap szentmisével kezdődött a program, azután volt a díszülés, melyen a Georgikon tanárai és növendékei magyar, német és latin nyelven tartottak előadásokat, közben szavaltak, magyar és német dalokat adtak elő. A munkák jelentős része alkalmi jellegű volt, leginkább az uralkodóház dicsőségét, olykor a Festeticsek érdemeit hangoztatták, illetve a földművelés fontosságáról szóltak. Az ünnepségek keretében hangversenyt, fényes lakomát, bált tartottak, fát ültettek a korábban élt magyar írók emlékére, majd a gróf jutalmakat, írói ösztöndíjakat osztott ki. Az utolsó Helikon-ünnepséget 1819 februárjában tartották, mert közel két hónap múlva a gróf meghalt.

Keszthely

Keszthely

Keszthely 765 éves múltra visszatekintő település, a Balaton fővárosa. A város és közvetlen szomszédságának természeti adottságai a Balaton partján fellelhető történelmi emlékekben, és kulturális hagyományokban leggazdagabb településként ma is turisztikai, és szellemi központ. A patinás városkép, a különböző korok történelmi örökségének találkozása, a Balaton egyetlen korhűen felújított szigetfürdője sajátos hangulatot kölcsönöz Keszthelynek. A város központjában lévő sétálóutcán hangulatos éttermek, kávézók várják a vendégeket. Az ország legigényesebben helyreállított és berendezett kastélya a Festetics-kastély, különleges parkjával, a gótikus plébániatemplom a város főterén, vagy a tó történetét bemutató Balatoni Múzeum jól mutatja a város kitüntetett szerepét a Balaton partján. Keszthely nagy múltú iskolaváros és a környék kulturális központja, ennek köszönhetően régi hagyományai, és visszatérő rendezvényei miatt méltán nevezik a Balaton Fővárosának.

Keszthely - Westbalaton

Keszthely - Westbalaton

Keszthely városa hogyan is üdvözölhetné szebben a látogatót, mint ezzel a varázslatos, ezerarcú Balatoni tájjal, mellyel szinte együtt él és lélegzik. Keszthely az emlékek városa, aki töltötte már itt pihenését akár évekkel ezelőtt az tudja is ezt, és bizonyára jóleső érzéssel gondol rájuk.

Keszthely az Útisúgón

Keszthely az Útisúgón

Keszthely városát a Nyugat-balatoni Régióban találjuk, amely sajátos helyet foglal el Magyarország térképén, hiszen fontos desztináció mind a belföldi, mind a külföldi turisták számára. Keszthelynek a középkorban két központja volt, a mai Fő tér és a kastély környéke, a látnivalók többsége ma is e két helyen és az őket összekötő sétálóutcában láthatók. A városnézést - mind oly sok esetben - itt is kezdjük a Fő téren.

Keszthely épül

Keszthely épül

2012 Keszthely éve lesz Az idei év meghatározó lesz Keszthely életében: több városi nagyberuházás befejeződik, és birtokba veheti eredményét a lakosság. Ruzsics Ferenc az első olyan városvezető, akit második ciklusra is polgármesternek választott Keszthely lakossága.

Keszthely Története

Keszthely Története

Ha rendezvényekről, hangversenyekről, koncertekről, mesterkurzusokról vagy színházi előadásokról hallunk, mindjárt Keszthely ugrik be. Keszthelyt méltán emlegetik a Balaton fővárosaként.A város határában - Fenékpusztánál - találkozhatunk olyan történelmi emlékekkel, melyek azt bizonyítják, hogy a vidék már az újkőkortól lakott volt. Akit közelebbről érdekel, az Keszthely és környékének, valamint a Balaton történetének legátfogóbb bemutatását az 1898-ban alapított Balaton Múzeumban tekintheti meg.

Keszthely TV

Keszthely TV

A Keszthelyi Televízió 1985. február 25-én, Zala megyében elsőként, az országban ötödikként kezdte meg adásait.1995. végéig a város intézményeként, 1996. januárjától Keszthely város egyszemélyes Kft-jeként működik. A televízió adásideje 24 óra, melyből napi 8 óra a szerkesztett műsor, a fennmaradó idő, pedig képújság szolgáltatás. Műsoraink Keszthelyen - kábelhálózaton - 6.500 lakásban nézhetőek. 2002.-től adásainkat adótoronyról sugározva a teljes Nyugat-balatoni térségben, összesen 37 településen láthatják és így a régió meghatározó televíziójává váltunk. Szerkesztőségünk számára legfontosabb a pártatlan, sokoldalú helyi hír és információszolgáltatás, a vélemények széleskörű bemutatása. Műsoraink fórumot teremtenek közügyekben, és lehetőséget biztosítanak az eltérő vélemények, vitatott kérdések bemutatására is. Televíziónk különös figyelmet fordít a nemzeti és helyi kulturális örökség értékeinek bemutatására, a helyi kulturális sokszínűség megőrzésére. A Keszthelyi Televízió legfontosabb célja a jövőben is, hogy komplex egységes médiumként vállaljon szerepet a város közéletében. Műsorszerkezetében tükröztesse a polgárokat érintő kérdéseket, hiteles, kiegyensúlyozott tájékoztatásával hivatkozási pontként szolgáljon a helyi társadalmi, gazdasági és kulturális élet területén.

Hirdetés
Keszthelyi templomok

Keszthelyi templomok

Főtéri Magyarok Nagyasszonya templom Kármelita Kis Szent Teréz bazilika Szent Család templom Keszthelyi Református Egyházközség temploma Keszthely és Környéke Evangélikus Egyházközség temploma Zsinagóga

Pethő- vagy Goldmark-ház

Pethő- vagy Goldmark-ház

A sétálóutca műemlék jellegű épületei közül a legrégebbi az utca közepe táján található barokk stílusú Pethő- vagy Goldmark-ház. Itt született 1830-ban Goldmark Károly, a híres zeneszerző. 1769-ben a Festecsics család tulajdonában mint 'zsidó- és serfőzőház' szerepel. Az épület mélyen benyúlik az úttestre, jelezve az utca eredeti szélességét. Helyén már a XV. században egy Pethő-kúria állt, mai formáját a XVIII. században nyerte el. A széles, bolthajtásos kapubejárón jutunk be az udvarba, ahol elénk tárulnak a földszint és az emelet barokk árkádjai. A ház nem, de az udvar látogatható. AZ udvarban hátul található a zsinagóga, amely csak a liturgia alatt látogatható.

Top7

Top7

Patinás városképe, a különböző korok történelmi örökségének találkozása, a Balaton egyetlen korhűen felújított szigetfürdője sajátos hangulatot kölcsönöz a városnak. A város rangját a Festeticsek teremtették meg. Barokk kastélyuk ma múzeum. Az épületben rangos koncertek nyújtanak maradandó élményt a komolyzene kedvelőinek. Angol stílusú parkját növényritkaságok díszítik.

Tuti menü