Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Keszthelyi turizmus linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Keszthelyi turizmus képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: keszthely-turizmus.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 80 db
A fekete leves - A kávé története

A fekete leves - A kávé története

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Fazakas ∓Kimmel gyűjtemény közös, utazókiállítása június 3-től Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban látható. Miben készül a török és miben a német feketeleves, és mit köszönhet a kávékedvelő Európa egy nyolcvanesztendős párizsi érseknek? Milyen lokomotívokkal kísérleteztek az olasz konstruktőrök? Mi történik pontosan a kotyogó vagy a karos presszógép belsejében? Ha mindezekre - és még sok más érdekességre - kíváncsi, több száz kisebb-nagyobb kávéfőzővel várjuk a kávé, a technika és a történelem szerelmeseit. A kiállítás 2012. június 13. 16:00 órától 2012. szeptember 02. 18:00 óráig tekinthető meg.

A keszthelyi Helikon kastély

A keszthelyi Helikon kastély

Keszthely a Balaton alsó részén fekszik. Fő nevezetessége a Festetics Kristóf (1696-1768) által építtetett fényes palota, mely mind építészeti, mind berendezési szemszögből páratlan az egész országban. Építéséhez 1745-ben fogtak hozzá, mai alakját viszont az 1883-tól 1887-ig tartó munkálatok során nyerte el. Az első nagy átalakítás Hofstädter Kristóf tervrajza nyomán ment végbe, mely a mai kastély középső részének felel meg. A munkálatokat 1769-1770-ben Festetics Pál (1722-1782) folytatta, miután apja halála után átvette a birtokot. A következő jelentős átalakítást Festetics I. György (1755-1819) vitte véghez. Elrendelte, hogy ...az új kastély egészen ki vakoltatik. Kikelettül fogva Pünkösdig 20 Kömíves, aztán Ősz végéig 14 szüntelen dolgozzon az Új kastélyon, azért is a Kőmíves Mester jó előre legényekről gondoskodjon. Az új elnevezés nem egy különálló épületet jelent, hanem csupán az átalakított részeket. A munkálatok befejezéséhez György 1798-ban Fischer András építészeti tanácsost hívta meg Keszthelyre. Fischer készített is két tervet, de ezek nem tetszettek Festeticsnek, inkább megmaradt az uradalmi építész, Rantz János György terveinél, amelyek jobban valósították meg elgondolásait.

A város rövid története

A város rövid története

Az emberi történelem során végig lakott volt. Első okleveles említése 1247-ből maradt fenn, amikor egy oklevélben Szent Márton tiszteletére szentelt templomról esett szó. Ez a templom valahol a mai kastély parkjában állhatott. 1235 körül Lackfi István kapja birtokul Keszthelyt, aki nagy építkezésbe kezd: ő építteti a mai főtéren álló gótikus templomot, s a ferences kolostort. Keszthely a XV. században mintegy ezer lakójával a környék legnagyobb mezővárosa.

Afrika Múzeum

Afrika Múzeum

1944-ben, mint csendőr századost a báró Hatvany Alexandrával kötött titkos házassága miatt börtönre ítélik. A Horty-rendszert követő új hatalom szakmai tudásának köszönhetően 1950- 1952 között a kormányvadászok főnökévé nevezik ki. A politikai viharok családjával együtt menekülésre kényszerítik. Ausztriában, Németország- ban tevékenykedik vadászati vonalon, majd a Frankfurt melletti Opel Zoo egyik vezetője. Az 1954. évi düsseldorfi nemzetközi vadászkiállítás trófeaosztályá- nak vezetőjeként működik. Három afrikai gyűjtőútja után, 1958-ban végleg elhagyja Európát és Tanzániában települ le, ahol állatkertek és múzeumok megbízásából mint gyűjtő és vadbefogó tartja fenn magát.

Állatsimogató - Fenyvespuszta

Állatsimogató - Fenyvespuszta

Szereted az állatokat? Nálunk, a fenyvespusztai állatsimogatóban közelebbről is megismerkedhetsz velük! Szeretettel várnak játékos kedvű, új barátaid, a bivalyok, kecskegidák, lovak, pónik, csacsik, nyuszik, kismalacok, kiskutyák, kiscicák és még sok más kíváncsi állat. Majorunkat Zala megyében, - a közkedvelt kis-balatoni kirándulóhely és horgászparadicsom - a Kányavári-sziget bejáratával szemben találod, Balatonmagyaród község határában. Látogass el hozzánk, s tölts el egy kellemes, vidám órát a természetben, az állatsimogató állataival! Szeretettel várunk!

Általános információk Keszthelyről

Általános információk Keszthelyről

Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik, délen sík, északra kissé dombos területen. A környéken található Zalai-dombság és Keszthelyi-hegység dombjai, hegyei ölelik körbe a várost. Éghajlata az Adriai-tenger és a Balaton közelsége miatt kiegyensúlyozottabb, a nyár kevésbé forró, a tél kevésbé fagyos.

Aranyhíd - Fejezetek a Balaton történetéből

Aranyhíd - Fejezetek a Balaton történetéből

A Balaton mindenkinek mást és mást jelent: egy felejthetetlen nyaralást, a bor zamatát, a csodálatos tájat, nagy kirándulásokat, hegyek ormán trónoló várakat, sportélményeket... A kiállítás is ezt a sokféleséget ragadja meg és tárja a látogató elé, csomópontokba szervezve, fejezetek formájában. Nem akarunk mindent elmondani a Balatonról (ezt sugallja a kiállítás alcíme is), de szeretnénk bemutatni azokat a főbb jellemzőket, amik által a tó és annak története megismerhető.

Babamúzeum

Babamúzeum

Múzeum létrehozására leginkább az ösztökélt minket, hogy a magyar embert becsalogatva megismertessük saját népének - a világon egyedülállóan szép - népművészetével, míg a külföldi esetében hiteles tájékoztatást igyekszünk adni arról az országról, ahová érkezett. Ennek nagy szükségét érezzük, mert a hozzánk érkező nyugati nem arra kíváncsi, hogy mennyire tudjuk utánozni őket, hanem arra, hogy milyen ez az ország és (hogy) kik lakják.

Bacchus Bormúzeum

Bacchus Bormúzeum

Több mint 800 féle bor és több mint 1000 kiállítási tárgy található Keszthelyen a Bacchus Bormúzeumban. A borok nagy része kóstolható és megvásárolható. Kommentált borkóstoló programot kínál a múzeum egyéneknek és csoportoknak is. A bormúzeumhoz kapcsolódó étterem igazi ritkaság, berendezése 300 éves borospincék, bálványos prések anyagából készült.

Hirdetés
Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete

Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete

Egyesületünk ez évben, 2010. január 19-én ünnepelte megalakulásának és Keszthely Város, valamint Zala megye hírnevének öregbítése érdekében kifejtett aktív munkásságának és fennállásának XI. évfordulóját. Elsődleges célunk a balatoni, zalai kiváló minőségű magyar borok megismertetése, kínálása, a kulturált borfogyasztási szokások terjesztése, a szőlőtermesztéshez- borászathoz kapcsolódó tradicionális hagyományok felkutatása, ápolása, civil szervezetekkel-, helyi és a környékbeli települések vezetőivel és intézményekkel aktív és értékkel bíró kapcsolatok kiépítése. A lakókörnyezetünk fejlődéséért, az itt élő emberek és az idelátogató vendégek igényes kikapcsolódásáért olyan köztéri /bevételi mentes/ kulturális rendezvények szervezését és lebonyolítását is felvállaljuk, mely több ezres lakossági érdeklődésre tart számot, természetesen minden esetben a bor és a szőlőkultúra népszerűsítésének társításával. Egyesületünk 40 fős Hölgykoszorúja Keszthelyen és vonzáskörzetében él, de vannak tagjaink Badacsonyból, Orosztonyból is. Az azonban mindannyiunk közös érdeke, / akár közvetlenül, akár közvetve, de meghatározó számunkra az idegenforgalom minőségi fejlődése/ hogy az idelátogató vendégek a lehető legjobb benyomásokkal, és élményekkel térjenek haza az üdülésükből.

Balatoni Borok Háza

Balatoni Borok Háza

A magyar borászat legváltozatosabb fehérborainak életet adó szőlőbirtokok ölelésében, a Balaton-borrégió borászati szervező központjaként, a történelmi magyar borvidékek hírvivőjeként, a borismeret és a kultúrált borfogyasztás terjesztőjeként a Balatoni Borok Háza elsődleges célul tűzte ki a minőségi magyar borok minél szélesebb körben való megismertetését hazai és külföldi vendégeivel. Célunk, hogy a Balatoni Borok Háza a balatoni borturizmus központjává váljon, interaktív bormúzeumával, amely innovatív vinotéka is egyben.

Balatoni Borok Háza - Balatonfüred

Balatoni Borok Háza - Balatonfüred

Ars Poetica A magyar borászat legváltozatosabb fehérborainak életet adó szőlőbirtokok ölelésében, a Balaton-borrégió borászati szervező központjaként, a történelmi magyar borvidékek hírvivőjeként, a borismeret és a kultúrált borfogyasztás terjesztőjeként a Balatoni Borok Háza elsődleges célul tűzte ki a minőségi magyar borok minél szélesebb körben való megismertetését hazai és külföldi vendégeivel. Célunk, hogy a Balatoni Borok Háza a balatoni borturizmus központjává váljon, interaktív bormúzeumával, amely innovatív vinotéka is egyben.

Balatoni fogas filé keszthelyi módra

Balatoni fogas filé keszthelyi módra

A fogas filéket sózzuk, lisztbe hempergetjük, majd félretesszük. Közvetlenül tálalás előtt forró olajon kb. 25 cm átmérőjű serpenyőben mindkét oldalukat megsütjük. (6-7 perc) Az 1 csésze alapléhez ? csésze Furmintot öntünk, és lassan 1/3 részére beforraljuk. Egy 1 literes gyorsforralóban 2 csésze tejszínt a felére beforralunk, hozzáöntjük a fehérboros alaplevet, egybeforraljuk és sózzuk. 2 evőkanál frissen vágott kaporral összeturmixoljuk, így halványzöld mártást kapunk. Belekeverünk 1 evőkanál vágott kaprot, és tálalásig melegen tartjuk.

Balatoni Hajózás

Balatoni Hajózás

A balatoni személyhajózás 1846. szeptember 21-én indult meg. Ezen a napon bocsátották vízre az első gőzhajót, a Kisfaludyt. Az elmúlt több, mint 160 év alatt cégünk a balatoni turizmus meghatározó részévé vált. Társaságunk a legnagyobb hajózási cég a tavon, legismertebb tevékenységei a személyhajózás, kompközlekedés és vitorláskikötők üzemeltetése. A balatoni személyhajó-forgalom nagy részét 21 motoros személyhajó, egy 25 fő befogadóképességű vitorlás, valamint a Calypso gyorshajó bonyolítja le. A Balaton északi és déli partja között a híd szerepét tölti be a Szántódrév-Tihanyrév útvonalon közlekedő 4 kompunk. Évente több százezer utas és jármű kel itt át. A személyhajóink ma már a Balaton 22 kikötőjét érintik. A legtöbb kirándulóhajó a Tihanyi-félsziget és a badacsonyi borvidék nevezetességeinek megtekintésére szállítja utasait.

Balatoni Múzeum

Balatoni Múzeum

Múzeumunk a Balaton és élővilága kialakulását, fejlődését, valamint az itt élő emberek szokásait, kultúráját, tárgyi emlékeit mutatja be új állandó kiállításában. Emellett évről évre változatos időszaki tárlatokat tekinthetnek meg a látogatók. Aranyhíd című új állandó kiállításunk tizenegy termen keresztül kíséri végig a tó és környékének történetét: kialakulását, geológiáját; a Balaton és ember kapcsolatát a tó környékének benépesedése és a vízszabályozás tükrében; a tó élővilágát; a Balaton környékének őskori, római kori, és középkori várait, erődjeit, valamint a balatoni halászatot. Jelenleg az első 7 terem látogatható a nagyközönség számára, a többi terem a jövő év során kerül átadásra. A kiállításon belül található 'virtuális tudáspont' számítógépek segítségével segít elmélyíteni a látogatók ismereteit a tó történetéről. További állandó kiállításaink: Halápy János festőművész emlékszobája; balatoni halak akváriuma. Emellett változatos időszaki kiállítások láthatók múzeumunkban, melyek felölelik a képző- és iparművészetet, történelmet és helytörténetet, régészetet és a néprajzot.

Bivalyrezervátum

Bivalyrezervátum

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum a Balaton délnyugati részén, Zalakarostól nem messze, a Kis-Balatonnál Balatonmagyaród és Zalakomár szomszédságában található. A párját ritkító telep az őshonos bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának hazai központja. A II. világháború után a Magyarországon megmaradt kisszámú bivalyállomány összegyűjtésére a Kápolnapusztai Állami Gazdaság kapott megbízást, amely a - mezőgazdasági művelésre alkalmatlan, de a bivalytartásra ideális területen - Zimánypusztán, a Kis-Balatonnál helyezte el az akkor 40-50 darabot számláló bivalycsordát.

Cadillac Múzeum

Cadillac Múzeum

A Cadillac első autójának életre hívásától kezdve mindig a pompa, a fényűzés jelképe volt, törekedett az átlagon felüli szolgáltatások, a gyönyörű külső és belső formák megalkotására, hogy minden igényt kielégítő autóik tulajdonosai élvezzék a vezetés luxus élményét. Épp ezért választották Amerika gazdag és befolyásos emberei, hogy a presztízsmárka tovább növelje image-üket. Ilyen autóval járt több híresség is, többek között Elvis, a Rock and Roll királya, aki rajongásig szerette a Cadillacet, és élete során sok százezer dollárért vásárolt belőlük; a híres -hírhedt gengszter, Al Capone, aki képes volt rendőrautónak álcázni őket, hogy szabadon közlekedhessen, és akinek páncélozott autójával a Pearl Harbort ért japán támadás után Roosevelt elnököt szállították a kongresszusba. John F. Kennedy kedvenc Fleetwoodjával parádézott, és a gyilkos dallasi merénylet után is egy Cadillac halottaskocsin szállították el holttestét a repülőtérre. És ott van a sajátos humorú Woody Alen, aki csak arra emlékezett az esküvőjéből, hogy Cadillacben ültek.....

Tuti menü