Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A környék képes leírás - Keszthelyi turizmus.tlap.hu
részletek »

A környék - Keszthelyi turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: keszthely-turizmus.tlap.hu » A környék
Keresés
Találatok száma - 9 db
Afrika Múzeum

Afrika Múzeum

1944-ben, mint csendőr századost a báró Hatvany Alexandrával kötött titkos házassága miatt börtönre ítélik. A Horty-rendszert követő új hatalom szakmai tudásának köszönhetően 1950- 1952 között a kormányvadászok főnökévé nevezik ki. A politikai viharok családjával együtt menekülésre kényszerítik. Ausztriában, Németország- ban tevékenykedik vadászati vonalon, majd a Frankfurt melletti Opel Zoo egyik vezetője. Az 1954. évi düsseldorfi nemzetközi vadászkiállítás trófeaosztályá- nak vezetőjeként működik. Három afrikai gyűjtőútja után, 1958-ban végleg elhagyja Európát és Tanzániában települ le, ahol állatkertek és múzeumok megbízásából mint gyűjtő és vadbefogó tartja fenn magát.

Állatsimogató - Fenyvespuszta

Állatsimogató - Fenyvespuszta

Szereted az állatokat? Nálunk, a fenyvespusztai állatsimogatóban közelebbről is megismerkedhetsz velük! Szeretettel várnak játékos kedvű, új barátaid, a bivalyok, kecskegidák, lovak, pónik, csacsik, nyuszik, kismalacok, kiskutyák, kiscicák és még sok más kíváncsi állat. Majorunkat Zala megyében, - a közkedvelt kis-balatoni kirándulóhely és horgászparadicsom - a Kányavári-sziget bejáratával szemben találod, Balatonmagyaród község határában. Látogass el hozzánk, s tölts el egy kellemes, vidám órát a természetben, az állatsimogató állataival! Szeretettel várunk!

Bivalyrezervátum

Bivalyrezervátum

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum a Balaton délnyugati részén, Zalakarostól nem messze, a Kis-Balatonnál Balatonmagyaród és Zalakomár szomszédságában található. A párját ritkító telep az őshonos bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának hazai központja. A II. világháború után a Magyarországon megmaradt kisszámú bivalyállomány összegyűjtésére a Kápolnapusztai Állami Gazdaság kapott megbízást, amely a - mezőgazdasági művelésre alkalmatlan, de a bivalytartásra ideális területen - Zimánypusztán, a Kis-Balatonnál helyezte el az akkor 40-50 darabot számláló bivalycsordát.

Keszthely és Környéke

Keszthely és Környéke

A Keszthely és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás 16 települése nevében tisztelettel köszöntöm honlapunk látogatóit. A keszthelyi székhelyű, csaknem 35 ezer lakos érdekeit képviselő társulás az ország egyik csodálatos helyén fekszik: a Nyugat-Balatoni régióban, a Keszthelyi-hegység, a Balaton és a Kis-Balaton által körülölelt területen. A különböző adottságú települések szövetsége sikeresen dolgozik együtt és a társulás munkaszervezete számos feladatot lát el a tizenhat település közös érdekét szem előtt tartva. Szociális szolgáltató központot üzemeltet, melynek fontos tevékenysége a házi segítségnyújtás és egyéb támogatások biztosítása az elsősorban idős és fogyatékos rászorulóknak. Pályázatírással, pályázati tanácsadással foglalkozik a Valcum Kht, mely külön erre a célra alakult, és fennállása óta számos pályázati sikerrel büszkélkedhet.

Keszthelyi-hegység

Keszthelyi-hegység

A hegységet egyik oldalról a Balaton, másik oldalról a Gyöngyös-patak, a Várvölgyi-medence és a Tapolcai-medence veszi körül. A Keszthelyi-hegység területe kb. 350 km∓mp;up2;. Két fő vonulata van: a Keszthely-Rezi vonulat és a Vállus-Vonyarcvashegy vonulat. Két legmagasabb csúcsa a Köves-tető (444 m) és a Meleg-hegy (425 m). A Keszthelyi-hegységet a vulkánosság hozta létre. Hegyei dolomitból, kihűlt lávából és Pannónia üledékből állnak.A triász korban, mintegy 180 millió éve tenger borította ezt a területet. Az ebben élő alacsonyrendű állatok mészvázából több ezer méter vastag dolomit-mészkő lerakódás keletkezett, amely a pliocén kor végén, mintegy 5 millió éve a kéregmozgások következtében kiemelkedett. Ekkor jött létre a magyar középhegységi rendszer, amelynek legnyugatibb láncszeme a Keszthelyi-hegység. A mai felszíni kőzetek és talajok kialakulásában a Pannon-tenger is meghatározó szerepet játszott, amely fokozatosan édesvizűvé vált, és a miocén kor végére, mintegy 10 millió éve feltöltődött. A pliocén kor végi kéregmozgások vulkáni tevékenységgel is jártak, ennek következménye a Kovácsi-hegy és a Tátika létrejötte Zalaszántó közelében.

Mesék falva - Vindornyalak

Mesék falva - Vindornyalak

Mesék falva, ahová - békét varázsolva a felgyorsult jelenbe - vissza-vissza vágyunk, ahogy álmainkban, legkedvesebb gyermekkori emlékeink színterére, a mesebeli nagymama levendulaillatú szobájába, ahol almák mosolyognak az almárium polcairól, vizimanók laknak a kutakban, s tündérek ringatóznak a virágok kelyhén. Mindenkinek megvan a maga meséje, álma, ahová elbújhat a napi gondok elől. Egy írónak talán kicsit könnyebb, mert kitalálhatja maga köré a világot. De megtalálni a valóságban a mesék földjét, olyan kegyelmi állapot, ami csak keveseknek adatott meg. Nekem, Istennek hála, sikerült Vindornyalakban meglátnom a mesebeli tájat. Lelkemben túlcsordult a szépség, s vágyva rá, hogy megosszam kincsemet, felhajtottam a tündérfátyol szélét, hogy más is láthassa. Jöjjenek el hozzám, hogy energiát merítsenek az élet vizének kútjából, hogy beülhessenek az Égigérő Fa odvába, s megérintsék a tündérek szárnyait. Megélhető, csodás varázs ez, hol mezítláb futhatunk a kertben, s esténként lehajolnak hozzánk a csillagok, ujjunkra csillagpor tapad, így kívánva szép álmokat...

Szent György Energiapark Lenti

Szent György Energiapark Lenti

A lenti termálfürdő területén lévő Szent György Energiapark Európában egyedülállóvá teszi a lenti termálfürdőt, mivel olyan jótékony hatású energiavonalak találkozási pontjaiban fekszik, ahol a vendégek a gyógyvíz és e különleges energetikájú hely együttes hatása miatt hatékonyabban tudnak pihenni, feltöltődni, gyógyulni, A földsugárzások ezen típusát - az ún. Szent György vonalakat - a keleti kultúrákban sárkányáramoknak nevezték.

Szigligeti kalandozások

Szigligeti kalandozások

Szigliget neve ma is régi korok emlékét őrzi, amikor is sziget volt a Balatonban. Fantáziadús földrajzi nevekkel találkozhatunk itt. A legmagasabb csúcs a Hálás-tető 242 m magas. Túrázhatunk Rókarántóra, a Királyné szoknyájához, az Akasztó-hegyre. Szigliget híres vára a Várhegy csúcsán áll, már messziről észreveszi az utazó, ahogyan a vár látogatásra csalogatja. Ahogy megpillantjuk a várat, rögtön feltámad az érzés, hogy fel kell jutni, hogy ezt látni kell, hogy a várat meg kell hódítani! A vár az 1260-as években épült IV. Béla királyunk idején. A Király torony emlékezik nagy királyunkra. A vár legrégebbi része a Várhegy legmagasabb pontján áll. Feltehetőleg kéttornyú vár volt, amelynek falai még részben ma is állnak. IV. Béla a Mórichidai családnak ajándékozta a várat, majd ezután többször volt tulajdonos váltás, hol az akkori király, hol egy-egy birtokos tulajdonában volt. A 14. században azonban újra a Mórichidai család birtokába került, majd rövid időre az 1530-as években Török Bálint is birtokolta. A Mórichidai család ekkor építette ki az alsó-várat.

Tapolca és látnivalói (Tapolca)

Tapolca és látnivalói (Tapolca)

Tapolca természeti értékekben gazdag. Különös nevezetessége a csónakkal bejárható tavas-barlang, valamint a Szent György-hegy bazaltoszlopai. A borkereskedelméről is nevezetes város a környék kulturális központja. A település neve szláv eredetű, és meleg vizet jelent (toplica). Tapolca városhoz 1977-ben csatlakozott a szomszédos Diszel község. A városrész érdekessége az itt létrehozott Első Magyar Látványtár, amely a kortárs művészetet bemutató kiállítóház. A természeti látványosságok közül kiemelkedik a mintegy négy kilométer hosszú tavas-barlang. Szép látványt nyújtanak a 415 méter magas Szentgyörgy-hegy oldalán sorakozó bazaltoszlopok, amelyek az egykori vulkáni működés emlékei. A hegy oldalában régi présházak bújnak meg.

Tuti menü