Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Helikon képes leírás - Keszthelyi turizmus.tlap.hu
részletek »

Helikon - Keszthelyi turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: keszthely-turizmus.tlap.hu » Helikon
Keresés
Találatok száma - 4 db
Ezreknek lobogott a helikoni láng

Ezreknek lobogott a helikoni láng

Az Újkori Helikoni Ünnepségek sorában a hetedik volt a 2004. április 29. és május 1. között sorra kerülő, ezúttal első ízben nemzetközivé vált rendezvény. A középiskolások minden eddiginél nagyobb fesztiváljának lángját ezúttal is dr. Festetics György lobbantotta fel.

Helikoni ünnepek

Helikoni ünnepek

Amaz irodalmi ünnepek neve, melyeket a buzgó Festetics György gróf, 1817-1819. uradalma székhelyén, Keszthelyen tartott. A német eredetü szokást irodalmunk emelése végett kivánta meghonosítani. Évenkint két ünnepet tartottak, egyiket febr. 12., mint Ferencz király születése napján, másikat május 21. körül, a georgikoni vizsgálatokkal kapcsolatban. Ez ünnepekre meghivta az öreg gróf a szomszédos és távolabb megyék birtokos urait, az irókat és tudósokat; e meghivók közül fenn van a Berzsenyinek irt nagyon hizelgő hangu levél.

Keszthely, a Helikon városa

Keszthely, a Helikon városa

Keszthely, - a térség legnagyobb városa és egyben a legjelentősebb idegenforgalmi központja, fő vonzóereje - a Balaton északnyugati végén, a Keszthelyi-hegység lábánál fekszik. A város és környéke emberi megtelepedésre kiválóan alkalmas, hiszen az éghajlata a Földközi-tenger közelsége miatt kiegyensúlyozottabb, az erdők vadakban bővelkednek, a Balaton halban gazdag és a föld termékeny. Keszthely város 23.961 állandó lakosával a Balaton-part legnépesebb települése. Említésre méltó, hogy Keszthely a 15. század elejétől mezőváros, épített környezete illetve védett eklektikus városmagja meghatározó. Keszthely iskolavárosként is ismert. A város 1800 körül a Festetics családnak köszönhetően már hét iskolával rendelkezett. Ezek a három osztályos elemi iskola, a polgári iskola, a zeneiskola, a rajziskola, a gimnázium a konviktussal, a tanítóképző, valamint a Georgikon szakiskola - Európa első felsőfokú mezőgazdasági tanintézete - amely, maga is nyolc, szinte egyenként önálló iskolának tekinthető szakosztályra bővült. A város ma is több iskolának ad otthont: 7 általános iskolának, a Vajda János Gimnáziumnak, a Nagyváthy János Mezőgazdasági Szakközépiskolának, a Közgazdasági és Műszaki Technikumnak, a Vendéglátóipari, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Szakközépiskolának, a Festetics György Zeneiskolának, valamint a Farkas Edit Gazdasszonyképző és Szociálisgondozó Inzézetnek.

Újkori Helikoni Ünnepségek

Újkori Helikoni Ünnepségek

A Helikoni Ünnepségeket gróf Festetics György szervezte meg először, 1817-ben. Az első Helikonon a keszthelyi gimnázium, a Georgikon és a zeneiskola tanulói, valamint a kor jeles, dunántúli írói, költői vettek részt. Az ünnepségek Festetics halálával, 1819-ben megszakadtak. Az újkori Helikoni ünnepségek története fél évszáddal ezelőtt kezdődött. 1957-ben összeült három keszthelyi lokálpatrióta, akik úgy gondolták, hogy a forradalom után egy olyan időszak következett az ifjúság életében, amelyben ébren kell tartani a hazafiságot, a kultúra iránti elkötelezettséget, az irodalom, a zene szeretetét, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a lehangoltságból valamilyen úton-módon az ifjúság kilábaljon. Vagyis: fel kell újítani a Helikoni Ünnepségeket! A következő esztendőben már középiskolás fiatalokat vártak Keszthelyre. S ezzel elkezdődtek azok a Helikoni Ünnepségek, melyek Újkori Helikoni Ünnepségek néven kerültek be a magyar művelődés- és kultúrtörténetbe. Az ünnepségeket 1992-ben újították fel, és kétévente rendezik meg. Kb.130-140 középiskola 3500-4000 diákja nevez be a kétévente megrendezendő versenyre, akik 250-300 kísérő tanárral érkeznek Keszthelyre. A hagyományok szerint az ünnepség a kastélyparkban lévő Festetics-szobor megkoszorúzásával kezdődik. A megnyitó helyszíne pedig mindig a Helikoni emlékmű előtti park.

Tuti menü